woensdag 13 november 2013

Visie op DLWO - de Burcht-metafoor - Onderwijsdagen 2013



De elementen in deze metafoor zijn de burcht – waar de metafoor naar is genoemd - , de stad, en het land daar weer omheen. Het gaat in deze metafoor vooral om de stad. Daar wordt geleefd, gewerkt, handel gedreven. In de stad is het relatief veilig: er staan muren omheen. Buiten de muren van de stad is van alles mogelijk (de digitale wereld), en daar is het onveilig. Je moet laten zien wie je bent als je de stad ingaat. De poorten staan open, want er is verbinding tussen stad en wereld: er is interactie. In de stad staat een burcht: de kernsystemen van de instelling. Privacygevoelige informatie, managementinformatie, etc. Het hoeft niet zo te zijn dat de info zelf (servers) in de burcht staan.
De hamvraag: wat plaats je waar? Want deze eenvoudig te begrijpen metafoor laat nog veel mogelijkheden toe over wat je nu exact in de Burcht gaat doen, en wat in de stad. elke instelling kan hier verschillende keuzen in maken. De relevante vragen die hierbij kunnen helpen, zijn: je wilt snel toegang tot gegevens met hoge kwaliteit. En/of je wilt gebruikers maximale vrijheid geven. En/of je wilt voldoen aan wet/regelgeving. En/of je wilt efficiënt omgaan met je middelen. En/of je wilt de risico’s beheersen. Deze vragen kun je loslaten op inhoudelijke thema’s als: gegevensbeheer, archivering, informatiebeveiliging.
De moraal van het verhaal: het draait niet alleen om ICT, maar om de afspraken hoe we met info omgaan: over processen dus. Het is niet iets wat de afdeling ICT alleen kan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten