donderdag 24 maart 2011

Het nieuwe leren & werken, wat betekent dat….. ICT-gezien

- Computers worden een instrument voor online leren en werken. Voorwaarde daarbij is dat het apparaat snel en flexibel inzetbaar is. Hiervoor is een netwerkinfrastructuur nodig met een hoge beschikbaarheid en een hoge betrouwbaarheid. Zonder internet, geen fun. Dat alles met doel: leren en werken any time, any place, any device.
- Vanuit de cloud zullen applicaties worden aangeboden die niet op het eigen apparaat worden geĂ¯nstalleerd. Je hebt hiervoor alleen een beeldscherm, toetsenbord en muis nodig. Winstpunt is dat je van allerlei verschillende apparaten gebruik kunt gaan maken: tablet, smartphone, laptop, desktop etc. En ook nog eens apparaten die met verschillende operatingsystemen werken. Dat is met name voor studenten een groot voordeel. Het woord ‘image’ bestaat dan niet meer!
- Er wordt een verschil gemaakt tussen een managed en een unmanaged device. Managed = onder controle van de technici. De applicaties staan dan niet op je apparaat. Unmanaged wil zeggen dat je zelf verantwoordelijk bent voor het beheer, veiligheid etc. want je applicaties en bestanden staan – deels - op je eigen apparaat.
- Beperkingen van een managed device: je kunt zelf geen aanpassingen aanbrengen: geen software installeren natuurlijk, maar ook geen drivers voor additionele hardware. Dat zal af en toe een nadeel zijn.
- Er zijn een paar smaken: het is bv. ook mogelijk een gehele virtuele werkplek aan te bieden. Daarbij kun je toch wel weer zelf applicaties op je eigen apparaat installeren als je dat nodig vindt.
- Studenten gaan werken in een unmanaged omgeving: ze brengen immers hun eigen apparaat mee. Van daaruit maken ze gebruik van de instellings-applicaties die in de cloud staan.
- Dit alles betekent voor de medewerkers:
o je kunt flexibeler werken, op verschillende werklocaties, onderweg, thuis.
o je hebt meer keuze van apparaten.
o je kiest het apparaat dat bij je werkzaamheden past.
Kortom: meer dienstverlening, meer flexibiliteit, minder geld, minder vierkante meters, minder co2-uitstoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten