dinsdag 9 november 2010

OWD 2010, Ellen van den Berg over de toekomst van de digitale leer- en werkomgeving (DLWO)

Ellen is Lector aan de Edith Stein Hogeschool en UHD aan de UT (Erwin en ik hebben nog les van haar gehad). Ze heeft als lid van de Wetenschappelijk Technische Raad (een onafhankelijk adviesorgaan van SURF) meegeschreven aan een adviesrapport over de toekomst van de DLWO). In deze presentatie bespreekt ze drie conclusies waarvan er eentje nogal opzienbarend is.
SURF had om dit adviesrapport gevraagd omdat ze zitten met de vraag of de DLWO een goede ontwikkeling is. Is deze onmisbaar? Of is deze nu al ouderwets vanwege tools als Hyves, Facebook enzo.
Die ene conclusie, waarvan ze ook zelf meldde dat ze er in eerste instantie (!) een ongemakkelijk gevoel bij kreeg, luidt: Er is een kanteling in het denken aanwezig. De aandacht voor de inzet van ICT in het onderwijs voor didactische doeleinden verschuift naar de inzet van ICT voor ondersteunende doeleinden. Met andere woorden: er is meer winst te halen met de inzet van ICT in de secundaire processen (onderwijslogistiek, bedrijfsvoering, etc.), dan in de primaire processen. Dit kan Curtis Johnson toch nooit een goed plan vinden. Maar we luisteren even verder.
Ellen zegt dat ze ook vonden dat de kennis en vaardigheden van docenten m.b.t. het technisch en didactisch gebruik van ICT niet is zoals je het zou willen. Ze haalt hiervoor het TPACK-model aan) om duidelijk te maken dat, als je het goed wilt doen, je van goeden huize moet komen. Aan de hand van het TPACK-model betoogt ze verder dat de inzet van ICT – soms - zo specifiek is voor een bepaald vakgebied dat deze geen onderdeel kan zijn van een DLWO. Dus je schuift t.a.v. de inzet van ICT meer richting het vakgebied op, en minder naar algemene didactische functionaliteiten. Dus deze – didactische – inzet van ICT is te specifiek voor een DLWO, die heb je daar dus niet voor nodig. Dat haal je dan uit de cloud. Zie ik glazige ogen?
Terug naar de startvraag. Volgens Ellen is het eigenlijk een achterhaalde vraag. Die DLWO die blijft echt wel (op de HvA gaan we er net mee beginnen ). De vraag is: wat stoppen we in de DLWO en wat in de cloud. Haar suggestie: go hybride. Inzet van ICT is breder dan de inzet van de DLWO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten